U19-tytöt voittivat SM-pronssia

2.5.2024

Lahti Basketball Junioreiden 19-vuotiaiden tyttöjen joukkue voitti pronssiottelussa Torpan Pojat 53-59 ja nappasi näin kaudesta pronssimitalit kaulaansa.

Lauantaina 27.4. Helsingissä pelattuun pronssiotteluun lähti alusta asti taistelemaan päättäväinen lahtelaisryhmä, joka selvästi janosi voitokasta päätöstä kaudelle. Ottelu lähti mainiosti käyntiin, ja erä päättyi LaBan hyväksi 10-14. Puolustus oli koko ottelun ajan molemmilla joukkueilla tiukkaa. ToPo voitti toisen jakson niukasti ja tauolle lähdettiin tasaisissa lukemissa 29-31. Tiukka taisto jatkui kolmannella neljänneksellä ja pisteitä tuli molempiin päihin vähän. Viimeinen erä alkoi LaBan niukassa johdossa 37-40.

LaBa sai mainion alun neljännessä erässä ja joukkue pääsi 13 pisteen johtoon. Tässä vaiheessa peli näytti ratkeavan lahtelaisten eduksi. LaBalle tuli kuitenkin vielä heikompi jakso, ja ToPo pääsi kahden pisteen päähän erän lähetessä loppuaan. Upean ottelun pelannut Tinja Taipale (16/7/3) näytti kuitenkin tärkeimmillä hetkillä kapteenin esimerkkiä upottamalla elintärkeitä koreja, ja ottelu päättyi LaBan vierasvoittoon luvuin 53-59.

Ottelun tehokkain oli hurjat minuutit tahkonnut Peppi Lohko (13/19/4), joka dominoi täysin puolustuspäässä napsien huikeat 19 levypalloa. Pronssiottelussa pelasivat myös Mona Pasanen, Silja Ruutiainen, Vilma Taitto, Aino-Kaisa Hyvönen, Iina Nousiainen, Minttu Lohko, Veera Mäntykivi, Linda Sallinen, Erika von Behr ja Violiina Niementö. Pronssijoukkueen runkopelaajiin on kuulunut kaudella myös Ida Andersin, Ella Sahuri ja Linnea Lemmetty. Kauden aikana SM-otteludebyyttinsä ovat päässeet tekemään lisäksi Iina Pasanen, Nella Mattila, Pauliina Juopperi, Wilma Sallinen, Minerva Lammi, Matilda Nieminen ja Silja Salovaara.

Joukkueessa pelasi useampi 2005-syntynyt tyttö, joille tämä voittoisa ottelu oli viimeinen juniorisarjassa.

- Upea päätös tälle kaudelle, kun meillä on ollut harmillisen paljon loukkaantumisia ja sairastumisia. Tytöt olivat päässeet selvästi välierätappiosta yli, ja heistä henki jo pukukopissa vahva latautuminen ja keskittyminen otteluun. Vaikka pieniä notkahduksia tuli välillä, niin koko ajan oli vahva luottamus, että ottelu voitetaan ja valmennuskin pysyi kaiken aikaa yllättävän rauhallisena penkillä. Suurin kiitos voitosta kuuluu tietysti pelaajille, mutta on meillä myös huikea ja saumaton yhteistyö valmennustiimissä. Nyt on aika nauttia tästä kaudesta ja voitosta, hehkutti päävalmentaja Kristian Lampén.

Joukkue on pysynyt usean vuoden peräkkäin Suomen huipulla valmennustiimi Kristian Lampénin, Mika Andersinin, Tomi Niemennön ja Jarkko Sallisen luotsaamana. Fysiikkavalmentajana on toiminut Ville Nurminen.

Suuret onnittelut upeasta saavutuksesta koko joukkueelle ja valmennustiimille!