AKL-pelaajamäärät kasvaneet 485 prosenttia - mukana jo 270 lasta

10.10.2024

Koripallolla on Lahdessa kysyntää! Ikäluokkajoukkueiden rinnalla matalamman kynnyksen Alakoulun Korisliiga AKL kasvattaa suosiotaan; pelaajamäärä on kasvanut edellisestä syksystä 485 prosenttia.

Kuvassa vauhdikasta menoa Nastolan Kirkonkylän AKL-harjoituksissa. Koulun kahdessa ryhmässä liikkuu yhteensä 40 lasta.

Alakoulun Korisliiga AKL on Lahden ja sen lähiseutujen kouluilla järjestettävä kertaviikkoinen koripalloharrastus. AKL on edullinen ja laadukas vaihtoehto lapsille, jotka haluavat ensi sijassa harrastaa koripalloa ilman suurempaa sitoutumista tai säännöllistä osallistumista peleihin. 

Kaudelle 2024-25 AKL koki hienoisen muutoksen aiempiin kausiin nähden. Konseptista tehtiin entistä selkeämpi vaihtoehto ikäluokkajoukkueille, ja vaihtoehtojen erot tuotiin myös paremmin esille.

Halusimme turvata sen, että mahdollisimman moni lapsi voi osallistua liikuntaharrastukseen perheen tilanteesta riippumatta. Osalla perheistä ei ole taloudellisesti mahdollista normaalien kausimaksujen maksamiseen. Toisilla ei puolestaan ole aikaa sitoutua harrastuksen vaatimiin harjoitusmääriin tai oheistoimintaan, kuten usein joukkueille elintärkeisiin talkoisiin. AKL mahdollistaa kertaviikkoisen koripalloharrastuksen ilman muita sitoumuksia, kuvailee toiminnasta vastaava Satu Halla.

Paitsi että AKL on suunnattu erityisesti lapsille, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta liikuntaharrastukseen, kertaviikkoinen, edullinen harrastus palvelee myös lapsia, jotka haluavat harrastaa koripalloa muiden harrastusten ohella.

Osalla lapsista on niin sanottu päälaji, jonka harjoitukset vievät useamman päivän viikossa. Vaikka mieli tekisi, ja hyväkin olisi, harrastaa muitakin lajeja, aika tulee monella vastaan. AKL onkin erinomainen vaihtoehto pitää koripallo muiden lajien rinnalla, Halla jatkaa.

Kausimaksullisia AKL-ryhmiä on tällä hetkellä seitsemällä Lahden koululla. Näiden lisäksi viidellä koululla järjestetään Suomen harrastamisen mallin tuella maksuttomia AKL-ryhmiä koulun jälkeisenä iltapäivätoimintana. Kaikkiaan 14 ryhmässä liikkuu jo yli 270 lasta. Osa ryhmistä täyttyi hetkessä, ja mahdollisuutta lisäryhmiin kartoitetaan viimeistään keväälle.

Alemmalle kausimaksulle on kysyntää

AKL:n hintaa päätettiin laskea huomattavasti, jotta kausimaksu ei olisi kynnyskysymys harrastamiselle. Aiemmin puolikkaan kauden hinta oli 134,50 euroa, nyt kausimaksu laskettiin 65 euroon per syksy, 65 euroon per kevät. Maksuun sisältyy oma pallo ja kauden neljä AKL Pikkususi-turnausta. Hallan mukaan kausimaksun alennus on otettu ilolla vastaan:

Palaute on ollut todella positiivista. Moni perhe erityisesti sosioekonomisesti heikommilla alueilla on kiitellyt hintaa, joka nyt mahdollistaa lapselle tärkeän, säännöllisen harrastuksen.

Kumppaneilla suuri merkitys

Kausimaksun alentamisessa tärkeässä roolissa ovat kumppanit, joita on lähtenyt hienosti mukaan tukemaan toimintaa. Osalla ryhmistä on oma yrityskumminsa, jonka nimissä ryhmä pelaa myös kauden AKL-turnauksissa. Kummien tuella myös maksuttomien ryhmien lapset saivat jokainen oman pallon sekä turnausosallistumiseen oikeuttavan Pikkususi-lisenssin. 

Tolvanen Oy oli yksi ensimmäisiä toimintaa tukemaan lähteneitä yrityksiä. Toimitusjohtaja Tiina Mesiäisen mukaan tukemista ei tarvinnut kauan miettiä:

AKL:n ajatus tarjota harrastus omalla lähikoululla on upea; näin lapset voivat kulkea harjoituksiin ilman vanhempien kuskausapua. Monen perheen taloudellinen tilanne ei mahdollista usean viikkokerran harrastusten kausimaksuja. Kun yritysten tuella AKL-maksut alenivat tälle vuodelle merkittävästi, oli toiminnan tukeminen meille luonnollinen valinta.

Kauden ensimmäisessä AKL-turnauksessa lähes 150 lasta

Syyskauden ensimmäinen huipentuma, AKL-turnaus, pelataan sunnuntaina 13.10. Lahden Suurhallilla. Osalle lapsista turnaus on ensimmäinen urheilutapahtuma, jossa lapsi itse saa olla päätähtenä tärkeänä osana omaa joukkuetta. Turnaukseen ilmoittautui 130 lasta, ja kun lisäksi mukana on viisi joukkuetta nuorimmista ikäluokkajoukkueista, täyttää Suurhallin pääparketin yli 150 innokasta koripalloilijaa! 

Tämä tulee olemaan huikea tapahtuma! Osa lapsista pelaa elämänsä ensimmäisiä pelejä ja näin myös vanhemmat pääsevät seuraamaan lapsen harrastusta. Lupaan, että Suurhalli täyttyy sunnuntaina ilosta ja riemusta, joten tervetuloa seuraamaan pelejä vaikkapa sunnuntaikävelyn lomassa, Halla vinkkaa.

AKL Pikkususi -turnaus pelataan sunnuntaina 13.10. Lahden Suurhallilla. Pelit ovat klo 9.40-14 välillä. Paikalla on myös kioski, josta saa kahvin ja teen lisäksi suolaista ja makeaa herkkua. Tervetuloa seuraamaan liikunnan riemua!